Det siger læserne

Louise, 31 år

Madplanen er fyldt med lækre og spændende frokost- og hverdagsretter med masser af smag og kun få ingredienser. Opskrifterne er inspirerende, lette at gå til og har pustet nyt liv i madlavningen hjemme hos mig. Jeg har diabetes type 1, og det er derfor vigtigt for mig at kunne holde mit blodsukker så stabilt som muligt. I løbet af de fire uger oplevede jeg, at måltidernes sammensætning af kulhydrater, proteiner og fedt havde positiv effekt på mit blodsukker, og at jeg undgik voldsomme udsving i løbet af dagen. Derudover gav kosten mig en behagelig mæthedsfornemmelse og en god vedholdende energi i en travl hverdag.
Jeg har helt klart også sparet penge på at leve efter bogens anbefalinger. Før brugte jeg op imod 2.000 kr. om måneden på mad, men ved at følge bogens madplaner, indkøbsliste og opskrifter handlede jeg madvarer for ca. 1.300 kr. på 4 uger. Årligt vil det betyde en besparelse på over 8.000 kr. på madbudgettet! Jeg har færre impulskøb, og jeg er blevet mere opmærksom på at få brugt de råvarer, jeg har i køleskabet. Det giver ro og overskud i min hverdag at følge madplanen og giver mig samtidig vished for, at jeg får en sund og varieret kost uden at gå på kompromis med råvarer og smag.

Årligt vil det betyde en besparelse på over 8.000 kr. på madbudgettet!

Christopher, 23 år

På en energiskala fra 0 til 10, gik jeg fra et energiniveau på 2 til 9 på fire uger. Efter fire uger på bogens sunde madplaner, fik jeg lysten og energien til at starte i motionscenter. Bogen har helt klart givet mig en bevidsthed om den anbefalede mængde af grøntsager, kartofler, ris, pasta, brød, kød og kostfibre, som er godt for mig for at fastholde et godt energiniveau igennem hele dagen. Ingen madspild – Jeg er helt enig!

Markus 9 år, Matias 12 år og Sanne 37 år

Sanne: Aldrig har det været nemmere at spise sundt. Nemme opskrifter på hverdagsmad fra du står op, til du går i seng. Opskrifterne i kogebogen er nemme at forstå, og fremgangsmåden er beskrevet enkelt og detaljeret. Den første uge skulle lige sætte os på rette kurs. Det tog lidt længere tid at planlægge den første uges indkøb. Men efter uge 2 tog vores indkøbstur kun 15 minutter. Før i tiden handlede vi ind næsten hver dag, og vi havde et stort madspild. I dag sparer vi meget tid på indkøb, fordi vi planlægger, hvad vi skal have at spise i løbet af ugen, og vi har næsten ingen madspild mere. Vi handler ind for cirka 2800 kr. om måneden nu. Det er billigt, vi sparer penge, og vi føler os sundere.
Jeg havde tidligere hovedpine hver dag. Det forsvandt efter 2 uger.
Markus og Mathias: Sandwich med tunmousse er bare lækkert at have med i madpakken. Det er også lækkert, at mor hver dag laver en grøntsagspose til os, som vi får med i skole. Og så er vi blevet vilde med smoothie til morgenmad. En burgerbolle med æg og rejer hitter max.

Vi handler ind for cirka 2800 kr. om måneden nu. Det er billigt, vi sparer penge, og vi føler os sundere

Lotte, 24 år

Bogens madplaner har virkelig været en øjenåbner for mig. Tidligere spiste jeg meget ensformigt – den samme frokost og aftensmad 5 dage i ugen. I dag spiser jeg en varieret kost og føler mig sund og mæt hver dag.  Hver eneste uge træner jeg mange timer i et motionscenter, og herudover til­rider jeg heste. Dette aktivitetsniveau kræver en god energisammensætning fra maden, som skal sikre, at jeg kan holde mig frisk og udholdende såvel generelt som i min træning. Jeg har ingen madspild – det giver mig en god samvittighed!

Lærke 9 år, Lisa 13 år, Susanne 43 år og Torben 45 år:

Selvom opskrifterne er udarbejdet til én person, var det meget nemt for os at gange op, så mængderne passede til en familie på 4.

Lisa og Lærke: Det er lækkert at få en sandwich med i skolen sammen med grøntsagsposen. Sandwichen med tunmousse er klart vores favorit. I hver uge glæder vi os til aftensmad med burger eller wraps. Aftensnack med frugtstykker, hakkede mandler og chokolade er hygge-snack-time for os. Til morgenmad spiser vi helst smoothie eller et æg og en grovbolle sammen med et stykke frugt. Vi føler os sunde.

Torben: Yeees, jeg har fået min energi tilbage. På en energiskala fra 0 til 10, gik jeg fra en energi på 5 til 9 på fire uger. Pga. en ulykke har jeg været sygemeldt i en længere periode. Da jeg vendte tilbage til mit arbejde på fuld tid, kunne jeg mærke, at jeg brugte al min energi på mit arbejde og var træt, når jeg kom hjem. Sådan er det ikke længere. Jeg er overbevist om, at bogens sammensætning af den daglige kost har givet mig energien tilbage. Jeg har igen fået energi til at være aktiv i min fritid. Min vedholdende genoptræning efter ulykken og styrketræning i fitnesscenteret er nu i progression – jeg er glad.

Susanne: Slut med gummiben, når jeg løber en tur – energien er kommet tilbage. Jeg har i nogle år levet et liv uden kartofler, ris, pasta og brød og helst heller ikke alt for meget fedt i håbet om at nå min idealvægt. Det medførte i stedet ”elevatorvægt”. Jeg tabte mig hurtigt 5 kg, men de kom også hurtigt på igen. Jeg blev mere og mere fysisk træt.  Bogens madplaner bekræftede os i, at vi er ret så sunde, men jeg fandt ud af, at kulhydraterne manglede i min tidligere kost. Vi fulgte bogens madplaner i 4 uger, og med små skridt begyndte jeg dag for dag, uge for uge at spise kulhydrater, fx en enkelt skive rugbrød til frokost, halvdelen af den anbefalede mængde kartofler, ris og pasta til aftensmad, sammen med grøntsagerne naturligvis. Min mave begyndte igen at vænne sig til kulhydraterne. Det giver mig nu en øget mæthed igennem dagen, og jeg føler ikke længere trang til det søde. Tankevækkende var det, at jeg ret hurtigt – og inden for to uger – mærkede en markant forskel i mit energiniveau. Det er nu slut med at falde i søvn på sofaen, og løbeturen er blevet motiverende. Vi fandt ud af, at kulhydrater er nødvendige og bidrager med brændstof til vores hjerne og muskler.

På en energiskala fra 0 til 10, gik jeg fra en energi på 5 til 9 på fire uger

Tobias, 20 år:

Jeg må nok i dag indrømme, at jeg var lidt træt i undervisningstimerne på gymnasiet. Men efter at have gennemført bogens sunde madplaner, kan jeg i dag mærke, at jeg er blevet mere koncentreret i timerne, og at den lærte viden nu bliver husket. Jeg dyrker 9-10 timers motion i ugen, og det betyder for mig, at jeg har brug for flere kalorier, end hvad bogens daglige kostforslag giver et eksempel på. Jeg tilpassede mit daglige energiforbrug med lidt flere kulhydrater fx lidt mere havregryn til morgenmad, lidt flere kartofler, ris, pasta og brød og lidt mere kød til frokost og aftensmad. Jeg er blevet god til at spise grøntsager og er begyndt at spise frugt – det smager faktisk godt.

Jeg har i dag stort set ingen madspild – Anbefaling til udeboende studerende. Spis sundt og spar penge

Aase, 58 år

Bogens opskrifter er enkle og nemme hverdagsretter. Opskrifterne og madplanerne har givet mig en ny måde at tænke sundhed ind i hverdagen. Det er blevet naturligt for mig at tænke groft og fuldkorn og at gå efter nøglehuls- og fuldkornsmærket, når jeg handler ind – det gør det nemmere for mig at tage det sunde valg. Før i tiden sprang jeg gerne let og elegant hen over aftensmaden og spiste det, som lige lå først for fx en rugbrødsmad og et par gulerodsstave. Nu har jeg fundet lysten til at lave aftensmad til mig selv, uden at det behøver at tage lang tid at forberede. Det er blevet naturligt for mig at spise flere frugter og grøntsager og spise mere varieret. Smoothien er blevet et godt og mættende mellemmåltid for mig. 

Stine 27 år og Dennis 31 år:

Vi valgte at bruge bogens madplaner og anbefalinger som en guide til at blive bedre til at spise sundere. Vi fulgte ikke madplanerne og opskrifterne punkt for punkt, men plukkede i stedet i dem. Vi synes selv, at vi er lykkedes meget godt med det. Fx spiste vi sjældent morgenmad, før vi startede på at følge madplanerne. Nu holder vi fast i at få morgenmad hver dag – havregryn med mælk, mandler og frugt, og dagligt får vi som snackmåltid en smoothie med frugter, hvor vi varierer med forskellige slags. Tre til fire dage i ugen laver vi aftensmad ud fra bogens opskrifter, og vi handler kun fuldkornsbrød, som vi er blevet meget glade for i stedet for det lyse brød, vi før købte. Stine er kæmpe fan af tunsalaten og laver gerne 1-2 portioner i ugen. Grøntsagerne er også mere blevet en naturlig del af måltiderne – og det holder vi fast i! Vi er begyndt at lave madplaner, og som en sidegevinst er vi blevet mere opmærksomme på at få brugt de madvarer, vi køber, hvilket har sparet os for endnu flere penge, og vi har fået mindre madspild.

Dianna, 44 år:

Jeg har virkelig haft stor fornøjelse af at teste bogen, der på en super let og tilgængelig måde inspirerer til en hverdag uden madspild og byder på en meget varieret madplan. Min største bekymring ved at melde mig som testperson var, hvordan det fungerer med madplan i en travl hverdag, og her må jeg sige, at jeg blev positivt overrasket. Med et par helt små justeringer har det fungeret rigtig godt, det samlede indkøb i starten af ugen, gør det nemt og fleksibelt at bytte rundt på dagene, så det passer med tiden. Flere af aftensmadsretterne har også været velegnede til at tage med som madpakke, hvilket har været en stor fordel i min hverdag. Jeg har været rigtig glad for at få noget mere variation ind i min hverdagsmad ved at følge opskrifterne på nemme og lækre salater.