packm.dk – hawin
Undersøgelser viser, at singler har det største madspild sammenlignet med en husstand på flere personer. Ifølge Danmarks Statistik er der 1,6 millioner singler i Danmark – men kogebøgerne i dag er rettet mod familier, og ikke en-persons husstande. Som single bruger man typisk også mange flere penge på mad end en person i en gennemsnitsfamilie.
“Det skyldes ikke at singler spiser mere, men det er svært at få maden spist i tide, da supermarkedets mængdetilbud og pakninger ofte er for store. “Heraf kom idéen til at opskrifterne i kogebogen skulle være til én person”, siger Yvonne Luff Gottfredsen, forfatter til Danmarks første kogebog af sin slags “UNDGÅ MADSPILD og tryl med dine rester “, som indeholder 4 ugers tilrettelagte madplaner, indkøbslister og opskrifter med fokus på madspild. Bogen fokuserer samtidig på at gøre det billigere for singler at spise sundt. “Hvis man er flere i husstanden, kan man bare gange opskrifterne op”, tilføjer Yvonne Luff Gottfredsen.
Louise på 31 år er single og medvirker i bogen: “Det har givet mig ro og overskud i hverdagen at følge bogens madplaner og givet mig en vished for, at jeg får en sund og varieret kost. I dag planlægger jeg mine måltider, og jeg er bevidst om, hvad jeg putter i indkøbskurven. Det har givet meget mindre madspild og en årlig besparelse på over 8.000 kr. på madbudgettet. Jeg er positiv overrasket over, at det ikke behøver at være dyrt at spise sundt”.
Det er ikke dyrt at spise sundere
Yvonne Luff Gottfredsen blev inspireret til at skrive kogebogen gennem sit arbejde som kostrådgiver og sundhedscoach. “Mange giver udtryk for, at det er for dyrt at spise sundt, eller at det er for tidskrævende og uoverskueligt at lave sund mad i en travl hverdag “, fortæller Yvonne Luff Gottfredsen. “Da jeg selv er opvokset med, at mad ikke smides i skraldespanden, var det naturligt for mig, at kogebogen skulle have fokus på at undgå madspild “, tilføjer Yvonne Luff Gottfredsen.
Bogen er opdelt i tre dele, hvor den første del giver inspiration til at komme godt i gang med bogens tips til en sundere livsstil, undgå madspild og til at forlænge madvarernes holdbarhed og spare penge på indkøbsturen.
I anden del præsenteres en 4 ugers madplan for fem af ugens dage, inkl. indkøbslister og sunde, lækre og velsmagende hverdagsopskrifter.
“Følger man dem, vil der i udgangspunktet ikke være noget madspild, når de fire uger er gået. I sidste afsnit Brug rub og stub tryller du videre, hvis du har rester til overs fra madplanerne. Her bliver du introduceret for lækre og kreative opskrifter på at bruge rub og stub af dine rester uge for uge”, fortæller Yvonne Luff Gottfredsen.
Selina Juul, stifter af den snart 10-årige toneangivende organisation mod madspild Stop Spild Af Mad, har skrevet forord til bogen. Hun glæder sig over bogens udgivelse: “Bogen er virkelig en ‘first mover’ på området. Det er på tide at udgive kogebøger som denne for både at tilgodese de 1,6 millioner danske singler og samtidigt hjælpe dette store segment med at undgå madspild.”
Besparelser på op til 36.000 kr. om året
Opskrifterne er baseret på de officielle kostråd, så kroppen får de næringsstoffer, den har brug for, og hver dag er på 2000 kalorier. Madplanerne er afprøvet af en række testpersoner, som samstemmende oplevede at få det bedre og fik mere energi og overskud i testperioden. “Det gav dem god samvittighed både med omtanke for miljøet og for pengepungen, og de fortæller, at madplanerne gjorde det meget nemmere at spise sundt.”, afslutter Yvonne Luff Gottfredsen.
Single-testpersonerne har gennemsnitligt handlet ind for mellem 1.000-1.300 kr. i bogens testperiode, hvor familier på 4 har handlet ind for mellem 3600-4000 kr. Årligt har det givet nogle af testpersonerne en besparelse på over 8.000 kr. eller op til 36.000 kr. afhængig af om man er single eller en familie på flere.
“Det er mit udgangspunkt, at det ikke skal tage mere end 20-30 minutter at lave aftensmad. Vi lever i en travl hverdag, og det skal ikke stresse os at spise sundt – tværtimod, skal den sunde mad være med til at give os overskud til mere, f.eks. til det vi allermest har lyst til, ” fortæller Yvonne Luff Gottfredsen.
“UNDGÅ MADSPILD og tryl med dine rester” viser vejen til at spise sundt, billigt og mere bæredygtigt. Velbekomme!”
UGEAVISEN Haderslev og Tønder – Stine Hygum
Solen strømmer ind ad vinduerne i Yvonne Luff Gottfredsens sommerhus ved Vilstrup Strand. Hun har inviteret indenfor for at fortælle om sin kogebog, der er mere end en kogebog. Den hedder “Undgå madspild og tryl med dine rester”. – De fleste kogebøger i Danmark er stadig målrettet storfamilier, siger Yvonne Luff Gottfredsen. Det kunne hun mærke, at hendes ikke skulle være. Hun var ellers i gang med et skrive en til fire personer. – Opskrifterne er til en person – og så må man gange op, hvis man er flere, siger hun.
Yvonne Luff Gottfredsen er uddannet sundhedscoach og kostrådgiver og arbejder til daglig som sundhedskonsulent i Tønder Kommune. “Undgå madspild og tryl med dine rester” har hun lavet i sin fritid. Grunden til, at hun har inviteret indenfor i sit sommerhus er, at det er her billederne til bogen er taget – og i køkkenet maden er lavet. – Det med at undgå madspild – det er noget jeg har fået med hjemmefra. Jeg går meget op i bæredygtighed, siger Yvonne Luff Gottfredsen. 1,6 millioner singler – Jeg har været inde og undersøge omkring madspild og singler. Der er omkring 1,6 millioner singler i Danmark, som sikkert kender alt til supermarkedernes mængdetilbud. Derfor besluttede jeg mig for at lave en kogebog til en person, som tager højde for de indkøbsmuligheder vi har, siger Yvonne Luff Gottfredsen, mens hun i sommerhuskøkkenet tryller en rest rugbrød om til øllebrød. – Bogen hjælper med at spare penge – og så er det nemt og enkelt at gå til. Der er få ingredienser.
Det er min filosofi, at det ikke skal tage mere end 20-30 minutter at lave aftensmadmad. Det må ikke tage mere – for vi lever i en travl tid. Det skal ikke stresse folk at spise sundt, slår Yvonne Luff Gottfredsen fast. Opskrifterne i bogen tager udgangspunkt Fødevarestyrelsens ti officielle kostråd og hver dag er på 2000 kalorier. en bog – tre dele Yvonne Luff Gottfredsen har i “Undgå madspild og tryl med dine rester” delt bogen op i tre dele. – Den første del er inspiration til, hvordan man kommer godt i gang. Der kommer jeg også med nogle gode råd til at undgå madspild, hvordan man forlænger madens holdbarhed samt tips til at spare penge på indkøbsturen, siger hun og fortsætter: – I den anden del er der madplaner til fire uger – fra morgen til aften. Det er nemme og sunde hverdagsretter inklusiv indkøbslister og opskrifter. – Jeg har spurgt mange singler, hvor mange dage, de gerne ville have madplan til i løbet af en uge og de fleste sagde fem. Så det har de fået, siger Yvonne Luff Gottfredsen. Yvonne Luff Gottfredsen vil have danskerne til at kigge på maden: – Der er mange, der smider alt for meget mad ud, hvor “mindst holdbar” er overskredet. Men en mælk kan faktisk godt holde sig til efter “mindst holdbar til”. Det handler om at bruge sin sunde fornuft, siger hun og opfordrer alle singler til at anskaffe sig en fryser, så de kan dele tingene op og fryse det ned i portioner, som de kan spise – i stedet for at ende med at smide noget ud, som de ikke nåede at spise. Bogens tredje del handler om at bruge rub og stub. – Det er det, jeg synes er genialt. Hvis du har noget til overs, så er der inspiration til, hvordan man får det brugt, siger hun. testet Bogen er ikke bare skrevet. Den er også testet i praksis. Den har også været forbi en række testpersoner – både familier og singler – inden den blev trykt. – Der er enkelte familier og en række singler – 25-30 personer – der har testet bogen og givet mig input. Opskrifterne er blevet rigtig godt modtaget. Testpersonerne har meldt tilbage, at de har fået mere energi og mere overskud i hverdagen. De unge mennesker, der har prø- vet den har haft lettere ved at lære nyt i skolen. En af mine testpersoner siger, at hans energiniveau er steget fra to til ni, siger Yvonne Luff Gottfredsen.
I bogen fortæller nogle af testpersonerne om deres erfaringer med Yvonne Luff Gottfredsens madplan – og om hvor mange penge de har brugt. – Som sundhedscoach har jeg mødt mange, der siger at det er for dyrt at leve sundt, siger Yvonne Luff Gottfredsen. Hun afviser, at det er dyrere at leve sundt. – Vi har to hjemmeboende børn – og så er der min mand og jeg. I en periode på tre måneder holdt jeg nøje øje med, hvad vi brugte af penge. Vi kan leve for mellem 3600 og 4000 kroner – alt efter om det er konventionelle fødevarer eller økologi, siger hun og fortsætter: – Så det kan sagtens lade sig gøre. eget forlag Yvonne Luff Gottfredsen har arbejdet med sin bog siden januar. Brugt al sin fritid på den. Hun har endda udgivet den på sit eget forlag – Forlaget Luff. – Jeg har to bøger mere på vej. Jeg tænker, at det her er grundbogen, siger hun og afviser, at hun skal til at være fuldtidsforfatter: – Det er en rigtig hyggelig fritidsinteresse, der tager meget tid, men så syer og strikker jeg heller ikke, siger hun med et smil. Der er ingen tvivl om, at bogen betyder meget for Yvonne: – Det er helt vildt at stå med den. Det er på mange måder som at føde et barn. Det er utroligt energigivende. Det er meget stort for mig. Nu har jeg mulighed for at hjælpe andre, siger Yvonne Luff Gottfredsen.
Vi støtter STAFET FOR LIVET